Obraz1

Pasztet z wątróbki

Składniki:

800g wątróbki drobiowej (kurczak lub indyk)

1 duża cebula

News will be here

3 łyżki masła np. klarowanego

pół szklanki wody

50ml czerwonego wytrawnego wina lub octu winnego

przyprawy: po płaskiej łyżeczce pieprzu oraz soli, łyżka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia. W tym czasie przygotowujemy wątróbkę – płuczemy ją pod zimną wodą i oczyszczamy z żyłek i błon. Kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do cebuli. Obsmażamy i podlewamy pół szklanki wody. Dodajemy przyprawy i wino lub ocet winny – całość gotujemy bez przykrywki na średniej mocy palnika przez 15 minut. Co kilka minut mieszamy. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy również resztę masła. Patelnię zdejmujemy z palnika. Całość miksujemy na gładką masę np. przy użyciu ręcznego blendera. Pasztet przelewamy do naczyń np. słoików lub foremek do teriny i odstawiamy do wystudzenia. Po przestudzeniu przechowujemy w lodówce.

Smacznego!