strudel

Strudel Węgierski- kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe posypane cukrem pudrem

Składniki:

Nadzienie:

0,5 kg drobno pokrojonych jabłek

News will be here

sok z 1 limonki lub cytryny

2 łyżki cukru

pół szklanki rodzynek

10 łyżek płatków migdałów – lekko podprażonych

2 kieliszki rumu -opcjonalnie

4 łyżki cukru

2 łyżeczki cynamonu

Ciasto:

1 ½ szklanki mąki

150 ml mleka

1 jajko

1 łyżka oleju

szczypta soli

Ponadto niezbędne będą:

cukier puder na posypkę

bułka tarta lub okruszki do posypania ciasta

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto oraz dokładnie je zagniatamy. Przekładamy do małej miseczki i smarujemy olejem. Tak gotowe ciasto odkładamy na 30 min. Można zawinąć je w folię spożywczą dla utrzymania temperatury.

Drobno pokrojone jabłka mieszamy z sokiem z limonki lub cytryny, rodzynkami, migdałami, 2 łyżkami cukru oraz rumem. Można wcześniej zalać rodzynki rumem, dzięki temu będą one zdecydowanie lepsze.

Na stolnicy rozkładamy czystą bawełnianą ściereczkę i posypujemy lekko mąką. Dopiero wtedy zaczynamy wałkowanie ciasta – czasem pomagamy sobie dłońmi i rozciągamy do granic jego możliwości. Ciasto ma być cieniutkie.

Następnie smarujemy je olejem i posypujemy lekko bułka tartą lub okruszkami chleba, oraz wykładamy gotowe nadzienie z jabłek.

Przed zwijaniem strudla, posypujemy jabłka cynamonem i pozostałym cukrem. Ścierka idealnie się nadaje do zwinięcia strudla i przeniesienia na blachę. Ścierkę można położyć na bambusowej macie, podkładce i w ten sposób ułatwić sobie zwijanie strudla.

Na koniec sklejamy brzegi strudla, smarujemy go roztopionym masłem- lekko ciepłym i wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C) na ok 25 min.

Strudel posypujemy cukrem pudrem, kroimy na grube plasterki – podajemy go na ciepło z lodami.

Smacznego!