Strudel Węgierski- kruche, wielowarstwowe ciasto deserowe posypane cukrem pudrem
Składniki:
Nadzienie:
0,5 kg drobno pokrojonych jabłek
sok z 1 limonki lub cytryny
2 łyżki cukru
pół szklanki rodzynek
10 łyżek płatków migdałów – lekko podprażonych
2 kieliszki rumu -opcjonalnie
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
1 ½ szklanki mąki
150 ml mleka
1 jajko
1 łyżka oleju
szczypta soli
Ponadto niezbędne będą:
cukier puder na posypkę
bułka tarta lub okruszki do posypania ciasta
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto oraz dokładnie je zagniatamy. Przekładamy do małej miseczki i smarujemy olejem. Tak gotowe ciasto odkładamy na 30 min. Można zawinąć je w folię spożywczą dla utrzymania temperatury.
Drobno pokrojone jabłka mieszamy z sokiem z limonki lub cytryny, rodzynkami, migdałami, 2 łyżkami cukru oraz rumem. Można wcześniej zalać rodzynki rumem, dzięki temu będą one zdecydowanie lepsze.
Na stolnicy rozkładamy czystą bawełnianą ściereczkę i posypujemy lekko mąką. Dopiero wtedy zaczynamy wałkowanie ciasta – czasem pomagamy sobie dłońmi i rozciągamy do granic jego możliwości. Ciasto ma być cieniutkie.
Następnie smarujemy je olejem i posypujemy lekko bułka tartą lub okruszkami chleba, oraz wykładamy gotowe nadzienie z jabłek.
Przed zwijaniem strudla, posypujemy jabłka cynamonem i pozostałym cukrem. Ścierka idealnie się nadaje do zwinięcia strudla i przeniesienia na blachę. Ścierkę można położyć na bambusowej macie, podkładce i w ten sposób ułatwić sobie zwijanie strudla.
Na koniec sklejamy brzegi strudla, smarujemy go roztopionym masłem- lekko ciepłym i wkładamy do nagrzanego piekarnika (220 st. C) na ok 25 min.
Strudel posypujemy cukrem pudrem, kroimy na grube plasterki – podajemy go na ciepło z lodami.
Smacznego!
Podobne wpisy