Babeczki z tortilli- doskonała przekąska dla gości
Składniki:
4 placki tortilli
2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
1 puszka fasoli czerwonej
1 mała papryka
1 cebula czerwona
200 g sera żółtego w kostce
pół łyżeczki przyprawy kebab-gyros
pół łyżeczki wędzonej papryki
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie:
Filet z kurczaka po obróbce wstępnej kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy cebulę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Po usmażeniu dodajemy do mięsa. Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy i wsypujemy do pozostałych składników. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i połowę odstawiamy a resztę łączymy z farszem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190℃ Foremki silikonowe lub inne do robienia babeczek smarujemy dobrze masłem. Tortille podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej, wycinamy okręgi nacinamy i wyścielamy nimi otwory na babeczki. Wystające fragmenty placków można odciąć ostrym nożem. Do przygotowanych form z tortilli nakładamy farsz. Posypujemy odrobiną żółtego sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15min. do zrumienienia. Wyciągamy babeczki z foremki kiedy danie nieco zastygnie. Podajemy z dodatkiem ulubionego sosu.
Smacznego!
Podobne wpisy