Obraz1

Babeczki z tortilli- doskonała przekąska dla gości

Składniki:

4 placki tortilli

2 filety z kurczaka

News will be here

1 puszka kukurydzy konserwowej

1 puszka fasoli czerwonej

1 mała papryka

1 cebula czerwona

200 g sera żółtego w kostce

pół łyżeczki przyprawy kebab-gyros

pół łyżeczki wędzonej papryki

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

natka pietruszki do dekoracji

masło do wysmarowania foremek

Przygotowanie:

Filet z kurczaka po obróbce wstępnej kroimy w drobną kostkę, oprószamy przyprawami i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy cebulę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Po usmażeniu dodajemy do mięsa. Kukurydzę i fasolę odcedzamy z zalewy i wsypujemy do pozostałych składników. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i połowę odstawiamy a resztę łączymy z farszem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190℃ Foremki silikonowe lub inne do robienia babeczek smarujemy dobrze masłem. Tortille podgrzewamy na suchej patelni lub w kuchence mikrofalowej, wycinamy okręgi nacinamy i wyścielamy nimi otwory na babeczki. Wystające fragmenty placków można odciąć ostrym nożem. Do przygotowanych form z tortilli nakładamy farsz. Posypujemy odrobiną żółtego sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15min. do zrumienienia. Wyciągamy babeczki z foremki kiedy danie nieco zastygnie. Podajemy z dodatkiem ulubionego sosu.

 Smacznego!