kaszotto

A na obiad… Kaszotto z cukinią i pieczarkami 

Składniki:

Filet z indyka – 400g

Cebula – 2szt. małe lub 1 duża

Czosnek – 2 ząbki

Marchew – 2szt.

Pieczarki – 15szt.

Kasza bulgur – 2 woreczki

Gałka muszkatołowa, papryka, sól, pieprz – do smaku                  

Kilka pomidorków koktajlowych i natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki, cukinię w półplastry, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, a czosnek rozgniatamy. Filet z indyka kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulę i czosnek, dodajemy indyka i czekamy aż lekko odparuje. Dodajemy pieczarki i smażymy ok. 2-3 min. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i marchew oraz przyprawy, podlewamy ok. ¼ szkl. wody i dusimy pod przykryciem aż warzywa zmiękną. Całość łączymy z ugotowaną wcześniej kaszą. Porcjujemy i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki.

Smacznego!