Zupa niebecz z kapustą
Składniki:
średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej
1.5 kg dobrej jakości kiełbasy
3 marchewki
3-4 pietruszki
pół selera
1 kg ziemniaków
garść suszonych grzybów
2-3 listki laurowe
5-7 ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
majeranek
natka pietruszki
Kapusta do zupy:
500 g kiszonej kapusty
liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz
1 łyżka smalcu
1 płaska łyżeczka kminku
Sposób przygotowania:
Grzyby namaczam kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia wieczorem. Z porcji rosołowej oraz obranych i pokrojonych w kostkę warzyw z zielem i liśćmi laurowymi gotuję wywar. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.
Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dorzucam do wywaru wraz z posiekanymi, namoczonymi grzybami. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w kostkę. Po 15 minutach dorzucam do wywaru.
Kapustę drobno siekam, zalewam wodą do wysokości kapusty i gotuję z liściem laurowym, zielem i kminem. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzam ją i dodaję smalec, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam i podsmażam. Kapustę nakładam do głębokiego talerza i zalewam zupą
Idealnie gęsta i sycąca zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Smacznego!
Podobne wpisy