Obraz1

Zupa niebecz z kapustą

Składniki:

średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej

1.5 kg dobrej jakości kiełbasy

News will be here

3 marchewki

3-4 pietruszki

pół selera

1 kg ziemniaków

garść suszonych grzybów

2-3 listki laurowe

5-7 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz

majeranek

natka pietruszki

Kapusta do zupy:

500 g kiszonej kapusty

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

sól i pieprz

1 łyżka smalcu

1 płaska łyżeczka kminku

Sposób przygotowania:

Grzyby namaczam kilka godzin wcześniej lub poprzedniego dnia wieczorem. Z porcji rosołowej oraz obranych i pokrojonych w kostkę warzyw z zielem i liśćmi laurowymi gotuję wywar. Doprawiam solą, pieprzem i majerankiem.

Ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Dorzucam do wywaru wraz z posiekanymi, namoczonymi grzybami. Kiełbasę obieram ze skóry i kroję w kostkę. Po 15 minutach dorzucam do wywaru.

Kapustę drobno siekam, zalewam wodą do wysokości kapusty i gotuję z liściem laurowym, zielem i kminem. Gdy kapusta będzie miękka, odcedzam ją i dodaję smalec, sól oraz pieprz. Dokładnie mieszam i podsmażam. Kapustę nakładam do głębokiego talerza i zalewam zupą

Idealnie gęsta i sycąca zupa świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Smacznego!