Obraz1

Sałatka Cezar z Kurczakiem

Składniki:

Sos do sałatki cezar

-1 żółtko jaja kurzego ( jajko wcześniej wyparzone we wrzątku)

-1 łyżka soku z cytryny

-1 łyżeczka musztardy ostrej

-2 ząbki czosnku

-1 szczypta soli

-1 szczypta pieprzu

Przygotowanie  sosu : w małym słoiku umieszczamy składniki (kolejność nie ma znaczenia) – mieszamy, mocno wstrząsając, do momentu połączenia wszystkich składników

Sałatka cezar

-bagietka lub chleb tostowy –  1 szt.

-2 piersi z kurczaka

-4 liście sałata rzymska

– 5 pomidorków koktajlowych

-2 łyżki startego sera Parmezan

Przyprawy do kurczaka:

-1/3 łyżeczki imbiru (lub 2 cm startego korzenia imbiru)

-1/2 łyżeczki soli (najlepiej morskiej lub niskosodowej z apteki)

-1/2 łyżeczki pieprzu

-1/2 łyżeczki bazylii

-1/2 łyżeczki oregano

-1/2 łyżeczki słodkiej papryki

-opcjonalnie papryczka chilli

Przygotowanie sałatki cezar

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy – kroimy w drobną kostkę i nacieramy przyprawami. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie umieszczamy na patelni (najlepiej grillowej kurczak wymaga wówczas użycia najmniejszej ilości tłuszczu, a pozostaje idealnie wysmażony) z odrobiną oliwy. Zaczynamy smażyć na średnim ogniu (około 10 minut, najlepiej sprawdzać w trakcie). Pokrojoną w kostkę bagietkę smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złocistego koloru.

 Rozkładamy poszarpaną sałatę na talerzach, wykładamy kawałki kurczaka, następnie grzanki i połówki pomidorków koktajlowych, posypujemy startym serem i polewamy przygotowanym sosem. Opcjonalnie można dodać kilka ziaren słonecznika i kilka piórek cebulki czerwonej.

Smacznego!