baranek

Baranek wielkanocny z ciasta piaskowego

Składniki na ciasto:
125 g miękkiego masła lub margaryny
125 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
2 jaja
1 cukier wanilinowy
kilka kropli aromatu
Składniki na lukier:
1 białko
220 g cukru pudru
Dodatkowo potrzebujemy tłuszcz i bułkę tartą do wysmarowania i oprószenia formy
2 migdały na uszy baranka
Sposób przygotowania:
Foremkę do pieczenia w kształcie baranka smarujemy masłem lub margaryną
i oprószamy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC .
125 g masła lub margaryny ubijamy do białości mikserem i dodajemy cukier puder i wanilinowy, następnie ciągle ubijając, dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta. Na koniec ubijamy białka i łączymy z ciastem, delikatnie mieszając. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy około 50 minut. Studzimy baranka, w tym czasie z białka i cukru pudru ucieramy lukier, przekładamy do worka cukierniczego z małą końcówką i na całym tułowiu oraz głowie robimy ozdobne kropki. Z nieobranych migdałów lub cieniutko skrojonej skórki cytryny formujemy uszy baranka. Z tego samego ciasta można wykonać zająca lub babkę.

Smacznego!