decorating-5809248_1280

Pierniczki

Składniki:

mąka pszenna 500g

margaryna 60g

miód 250g

cukier 100g

cukier na karmel  20g

jajka 2 szt.

soda 10g

przyprawa do pierników 10g

Wykonanie:

Miód i cukier zagotować i ostudzić. Przyrządzić karmel. Przesiana mąkę, sodę, przyprawy i margarynę posiekać na stolnicy. Następnie dodać miód, karmel, jajka i wyrobić ciasto. Schłodzić ciasto przez godzinę. Wałkować na grubość 5mm, wykrawać pierniczki, kłaść na blasze z papierem do pieczenia w odstępach 2-3cm. Piec w temp. 200-220˚C przez kilka minut.

Przepis na lukier:

1 białko

100g cukru pudru

10g soku z cytryny

Białka i cukier puder utrzeć mikserem na jednolitą masę, pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.

Smacznego!