Obraz1

Łosoś w warzywach gotowany na parze

Składniki:

Łosoś dzwonka lub filet – 2 kawałki

Marchew – 2szt

Por – 1 duży lub 2 małe

Sok z ½ cytryny

Masło – 1/4 kostki

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Warzywa poddajemy obróbce wstępnej – marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pora kroimy w półplasterki – oprószamy przyprawami. Przygotowujemy dwa arkusze foli aluminiowej, na każdym rozkładamy część warzyw, na które kładziemy wiórki masła i nakładamy rybę. Przykrywamy rybę warzywami i zawijamy w folię. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, nakładamy sito do parowania, układamy na nim rybę i przykrywamy pokrywką. Do gotowania możemy użyć parowara. Gotujemy ok. 25mim. Łososia z warzywami możemy podać z ryżem lub ziemniakami purée.

Smacznego!