Łosoś w warzywach gotowany na parze
Składniki:
Łosoś dzwonka lub filet – 2 kawałki
Marchew – 2szt
Por – 1 duży lub 2 małe
Sok z ½ cytryny
Masło – 1/4 kostki
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem. Warzywa poddajemy obróbce wstępnej – marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, a pora kroimy w półplasterki – oprószamy przyprawami. Przygotowujemy dwa arkusze foli aluminiowej, na każdym rozkładamy część warzyw, na które kładziemy wiórki masła i nakładamy rybę. Przykrywamy rybę warzywami i zawijamy w folię. Do garnka wlewamy niewielką ilość wody, nakładamy sito do parowania, układamy na nim rybę i przykrywamy pokrywką. Do gotowania możemy użyć parowara. Gotujemy ok. 25mim. Łososia z warzywami możemy podać z ryżem lub ziemniakami purée.
Smacznego!
Podobne wpisy