Gazpacho- hiszpański chłodnik pomidorowy
Składniki:
- 5 dużych, dojrzałych pomidorów
- 1 mała biała cebula
- ½ czerwonej papryki
- 1 ogórek
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki octu winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki przegotowanej wody
- 1 kromka suchego wiejskiego chleba obranego ze skórki
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie siekamy na drobną kostkę. Na kostkę kroimy również obranego ze skórki ogórka, paprykę i cebulę. Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do ozdoby, a resztę umieszczamy w blenderze. Chleb moczymy w wodzie. Namoczony, dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, octem winnym i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Blendujemy aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gazpacho chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Andaluzyjski chłodnik podajemy posypany pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem i papryką oraz polany dużą ilością oliwy z oliwek.
Smacznego!

Podobne wpisy