Obraz1

Gazpacho- hiszpański chłodnik pomidorowy

Składniki:

  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 1 mała biała cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki przegotowanej wody
  • 1 kromka suchego wiejskiego chleba obranego ze skórki
  • sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, a następnie siekamy na drobną kostkę. Na kostkę kroimy również obranego ze skórki ogórka, paprykę i cebulę. Zostawiamy po trochu z każdego warzywa do ozdoby, a resztę umieszczamy w blenderze. Chleb moczymy w wodzie. Namoczony, dokładamy do blendera razem z oliwą z oliwek, octem winnym i drobno posiekanymi ząbkami czosnku. Blendujemy aż zupa będzie miała gładką konsystencję. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gazpacho chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny.
Andaluzyjski chłodnik podajemy posypany pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem i papryką oraz polany dużą ilością oliwy z oliwek.

Smacznego!

News will be here