Jabłka w cieście z orzechową posypką
Składniki:
3 duże jabłka (obrane i pokrojone w kostkę)
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka przypraw korzennych
800 g ciasta francuskiego
1 jajko (roztrzepane)
50 g orzechów laskowych (posiekanych)
2 łyżki jasnego i ciemnego cukru
Wykonanie:
Do rondla wkładam jabłka, wsypuję cukier i przyprawy korzenne, dodaję 4 łyżki zimnej wody. Przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Odstawiam do wystudzenia. W tym czasie na lekko oprószonym mąką blacie rozwijam ciasto francuskie i wycinam 6 jednakowych kwadratowych kawałków. Na każdym z nich nakładam czubatą łyżkę wystudzonych jabłek. Składam rogi do środka i sklejam je. Wierzch ciastka smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję orzechami wymieszanymi z cukrem. Wkładam na około 18 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C.
Smacznego!
Podobne wpisy