Ciasteczka orzechowe
Składniki:
2 białka
200g orzechów włoskich
150g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
olejek migdałowy -opcjonalnie
Dodatkowo:
ulubiony dżem lub powidło śliwkowe do przełożenia ciastek.
Orzechy mielimy na drobno. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Do miski przelewamy białka, ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z orzechami, możemy dodać kilka kropel olejku migdałowego. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Masa powinna być dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna – można dosypać orzechów.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe porcje ciasta o średnicy około 2 – 2,5 cm zachowując odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciastka lekko podrosną i rozejdą się na boki. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180℃ piekarniku przez około 15 minut. Ciastka powinny być ładnie zrumienione i lekko miękkie.
Po ostudzeniu przekładamy dżemem lub powidłem śliwkowym składając po dwa.
Smacznego!
Podobne wpisy