Obraz1

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

2 białka

200g orzechów włoskich

News will be here

150g cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

olejek migdałowy -opcjonalnie

Dodatkowo:

ulubiony dżem lub powidło śliwkowe do przełożenia ciastek.

Orzechy mielimy na drobno. Jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek. Do miski przelewamy białka, ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem i na koniec dodajemy obie mąki wymieszane z orzechami, możemy dodać kilka kropel olejku migdałowego. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą tylką.  Masa powinna być dość gęsta i lepka. Jeśli będzie za luźna – można dosypać orzechów.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy małe porcje ciasta o średnicy około 2 – 2,5 cm zachowując odstępy, ponieważ podczas pieczenia ciastka lekko podrosną i rozejdą się na boki. Pieczemy w nagrzanym do temperatury 180℃ piekarniku przez około 15 minut. Ciastka powinny być ładnie zrumienione i lekko miękkie.

Po ostudzeniu przekładamy dżemem lub powidłem śliwkowym składając po dwa.

Smacznego!