received_296777709643238

Zdrowa zupa krem z dyni

Składniki:

około 1 kg dyni hokkaido
1 cebula
większy ząbek czosnku
średnia marchew
3 małe ziemniaki
2 cm imbiru
Litr bulionu
200 g jogurtu śmietanowego
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, papryka ostra, curry, tymianek

Przygotowanie:

News will be here

Warzywa obieramy i kroimy. Ziemniaki i cebulę w kosteczkę, dynie na kawałki. Imbir i czosnek szatkujemy, a marchew ścieramy na tarce. Na rozgrzanej oliwie na dużej patelni smażymy cebulkę i imbir tak aby się lekko zeszkliły. Po chwili dodajemy czosnek i marchew. Następnie wrzucamy ziemniaki i podsmażamy 3-4 minuty dodając dynię. Jeszcze chwilę przesmażamy i mieszamy. W dużym garnku do zagotowanego bulionu wrzucamy podsmażone warzywa i dusimy około 15 minut do momentu, aż staną się miękkie. Przyprawiamy.

Na koniec całość blendujemy. Odlewamy do kubka chochelkę zupy dyniowej i mieszamy energicznie z jogurtem śmietanowym. Zostawiamy dwie łyżki do dekoracji. Podajemy ze świeżym tymiankiem. 

Smacznego!