Obraz1

Obwarzanki

Składniki:

380 g mąki pszennej

15 g drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

25 g masła

60 ml ciepłej wody

Posypka: sezam, mak lub gruboziarnista sól

Sposób przygotowania:

Drożdże rozkruszamy z cukrem. Mieszamy z ciepłą wodą. Zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy zaczyn z mąką i masłem, wyrabiamy, a jeśli będzie zbyt gęste dodajemy nieco letniej wody. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Piekarnik nastawiamy na 180°C (góra dół). Z ciasta odrywamy niewielkie kulki i formujemy z nich cienkie wałeczki. Zaplatamy po 2 wałeczki jak warkocz, zlepiając na końcach i formując z nich obwarzanka.

W szerokim garnku zagotowujemy wodę. Każdy obwarzanek zanurzamy we wrzątku na kilkanaście sekund, po czym wyjmujemy, odsączamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Obwarzanki  obsypujemy makiem, sezamem lub solą.

Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.

Smacznego!