Obwarzanki
Składniki:
380 g mąki pszennej
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
25 g masła
60 ml ciepłej wody
Posypka: sezam, mak lub gruboziarnista sól
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy z cukrem. Mieszamy z ciepłą wodą. Zostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Łączymy zaczyn z mąką i masłem, wyrabiamy, a jeśli będzie zbyt gęste dodajemy nieco letniej wody. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik nastawiamy na 180°C (góra dół). Z ciasta odrywamy niewielkie kulki i formujemy z nich cienkie wałeczki. Zaplatamy po 2 wałeczki jak warkocz, zlepiając na końcach i formując z nich obwarzanka.
W szerokim garnku zagotowujemy wodę. Każdy obwarzanek zanurzamy we wrzątku na kilkanaście sekund, po czym wyjmujemy, odsączamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Obwarzanki obsypujemy makiem, sezamem lub solą.
Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 180°C na złoty kolor.
Smacznego!
Podobne wpisy