babka1

Upiecz bliskim radość na Wielkanoc. Możesz ich zaskoczyć klasyczną i prostą „Babką marmurkową”

Jeśli chcesz poeksperymentować w kuchni i zaskoczyć rodzinę w Wielkanoc polecamy Babkę Marmurkową. Przepis niezawodny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Do upieczenia babki potrzebujesz tylko kilku składników:

100 g mąki pszennej, 100 g mąki ziemniaczanej, 200 g cukru, 150 g margaryny, 5 jajek, 10 g cukru wanilinowego, 50 ml mleka, 8 g proszku do pieczenia, 30 g kakao, 30g cukru pudru do posypania, 20 g bułki tartej do posypania formy, 20 g tłuszczu do smarowania formy.

Sposób wykonania:

Tłuszcz utrzeć z cukrem, żółtkami i mlekiem, dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę. Lekko wymieszać i wyłożyć do formy, pozostawiając niewielką ilość ciasta. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao, wylać na wierzch ciasta jasnego. Piec ok. 40 minut. Wyjąć z formy, ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Smacznego!