Potrawka z kurczaka w sosie grzybowym. Pomysł na szybki i łatwy obiad
Aby przyrządzić danie będziemy potrzebować 1 podwójną pierś z kurczaka, 25 dag włoszczyzny, 5 dag cebuli, kilka ziaren ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól, pieprz do smaku, natomiast na sos grzybowy: 3 dag suszonych grzybów, 5 dag cebuli, 4 dag masła lub margaryny, 3 dag mąki, 1/8 l śmietany, 1 łyżka natki pietruszki.
Kurczaka płukamy, zalewamy wrząca, osoloną wodą w takiej ilości, aby był przykryty. Gotujemy powoli pod przykryciem do miękkości. W połowie gotowania dodajemy włoszczyznę, zrumienioną cebulę, przyprawy.
Przygotowujemy sos. Grzyby myjemy, gotujemy w małej ilości wody, kroimy w paski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, 2 dag masła, razem dusimy. Z mąki i masła sporządzamy jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzamy rosołem, wkładamy grzyby, przyprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy.
Kurczaka dzielimy na części, polewamy sosem. Podajemy z kaszą gryczaną i surówką z marchewki.
Smacznego.
Podobne wpisy