Julia proponuje szybkie bożonarodzeniowe ciasteczka cynamonowe. Dodadzą charakteru świętom
Julia Dziobak, uczennica Technikum Żywieni i Usług Gastronomicznych w Trzcianie ma dla was doskonały przepis. Na ciasteczka, których nie powinno zabraknąć na stole podczas świąt. W wielu domach te ciasteczka zawisną również na choince. Ich cynamonowy aromat zmieszany z zapachem świeżego igliwia może zawrócić w głowie nie jednemu łasuchowi.
Co nam potrzeba: 2 szklanka mąki pszennej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jaja, 2 łyżki miodu , 100g masła
A tak robimy ciasteczka: Wszystkie składniki, czyli mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypujemy łyżką mąki gdyby było zbyt klejące podczas wyrabiania czy wałkowania). Z ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Prawda, że proste? Przepis jest na tyle prosty, ze gdyby ciasteczka zbyt szybko zniknęły, można je bardzo szybko uzupełnić. A może zrobią je z pomocą wasze dzieci? Smacznego
Podobne wpisy