Co upiec na święta? Może przepysznego makowca na puszystym cieście. To klasyka, która zawsze się sprawdza w Boże Narodzenie
Przepis na Makowiec na puszystym cieście przygotowała dla naszych czytelników Emilia Traka, uczennica Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie.
Potrzebne składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 200 g masła, 4 jajka, 5 dużych łyżek śmietany kremówki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa: 2 szklanki maku, 1 szklanka cukru, 100 g masła, 3 jajka, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatki: cukier puder
Przygotowanie: Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.
Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.
Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).
Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Podobne wpisy