Reklama

Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym

29/01/2022 06:50

Mateusz Kocur- uczeń Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie poleca przepis na „Ziemniaki zapiekane w sosie beszamelowym”.

Potrzebne składniki to: 1-1,5kg drobnych ziemniaków, 150 g wędzonego boczku. Na sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 ¼ szklanki zimnego mleka, Sól, biały pieprz, mielona gałka muszkatołowa, ewentualnie koperek.

Przepis przygotowujemy następująco: Ziemniaki myjemy i obieramy. Wkładamy do garnka z osolonym wrzątkiem i gotujemy 10 minut. Gdy przestygną kroimy w plastry. Boczek kroimy w kostkę. Następnie robimy sos beszamelowy, a wiec w rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę. Dokładnie mieszamy. Chwilę smażymy ale nie rumienimy. Po czym wlewamy zimne mleko i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, dopóki sos nie zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem, wykładamy plasterki ziemniaków. Następnie wlewamy sos. Zapiekankę posypujemy wędzonym boczkiem. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy 30 minut, do zarumienienia góry.

Ziemniaki zapiekane pod beszamelem posypujemy koperkiem i podajemy.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do