Reklama

Muffiny jajeczne idealne na śniadanie

22/11/2025 08:35

Składniki (6 muffin jajecznych):

12 plastrów boczku

 4 duże jajka

 1 cebula

 1 pomidor

2 garście świeżego szpinaku

1 łyżeczka masła lub oliwy

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle do zeszklenia. Pomidor sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli –przesmażamy razem 1-2 min. dodajemy szpinak. Smażymy jeszcze około 2min. i odstawiamy do przestygnięcia.

Piekarnik nagrzewamy do 180℃. Formę do muffinek wykładamy plastrami boczku „na krzyż”.

Jajka wybijamy, roztrzepujemy,  mieszamy z warzywami i przyprawiamy. Masą wypełniamy przygotowaną formę, zakładamy na wierzch zwisające końce boczku. Pieczemy 20min.

Do przygotowania muffin możemy wykorzystać cukinię, paprykę, ewentualnie dodać również startego sera w zależności od naszych preferencji smakowych.

Smacznego!

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do