Reklama

Pyszne kruche ciasteczka z migdałami

15/11/2025 12:59

Składniki:

350 g mąki tortowej

1 szklanka cukru pudru

2 żółtka, duże

200 g masła, zimnego

2 łyżki zimnej wody

szczypta soli

100 g płatków migdałowych

2 białka

cukier kryształ do oprószenia

 

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miseczki razem z cukrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, zimną wodę i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy do lodówki na 1-2 godz. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5 cm.

Wykrawamy foremką lub kieliszkiem. Smarujemy wierzch białkiem, oprószamy cukrem i płatkami migdałowymi.

Pieczemy w temp. 180° C przez ok. 15 min do zarumienienia.

 Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do