Reklama

Warzywa z makaronem razowym

01/11/2025 15:05

Składniki (4porcje):

1 ząbek czosnku

1 cebula

1/3 papryczki chili

2 łyżki oliwy

2 papryki (np. żółta i czerwona)

1 średnia cukinia

150 g pieczarek

3 pomidory

150 g przecieru pomidorowego

1/2 łyżeczki papryki w proszku

1 łyżeczka suszonego oregano

1/2 łyżeczki soli morskiej oraz świeżo zmielony pieprz

1 gałązka natki pietruszki

1 opakowanie makaronu razowego

 

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do dużego garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy, wkładamy czosnek i podgrzewamy przez kilkanaście sekund, dodajemy cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażymy przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli. W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelnię dodajemy paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę. Zwiększamy ogień, dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez 2 minuty. Następnie dolewamy łyżkę oliwy i dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki smażymy przez około 10 minut, od czasu do czasu warzywa mieszamy, w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano i gotujemy wszystko przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem.

Podajemy razem z makaronem razowym przyozdobione natką pietruszki

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 01/11/2025 15:05
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do