1 ząbek czosnku
1 cebula
1/3 papryczki chili
2 łyżki oliwy
2 papryki (np. żółta i czerwona)
1 średnia cukinia
150 g pieczarek
3 pomidory
150 g przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli morskiej oraz świeżo zmielony pieprz
1 gałązka natki pietruszki
1 opakowanie makaronu razowego
Czosnek i cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Do dużego garnka wlewamy 1 łyżkę oliwy, wkładamy czosnek i podgrzewamy przez kilkanaście sekund, dodajemy cebulę oraz papryczkę chili w całości. Smażymy przez około 5 minut na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli. W dużym garnku wstawiamy wodę na makaron i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelnię dodajemy paprykę oczyszczoną z nasion i pokrojoną w kostkę. Zwiększamy ogień, dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy przez 2 minuty. Następnie dolewamy łyżkę oliwy i dodajemy pokrojone na plasterki pieczarki smażymy przez około 10 minut, od czasu do czasu warzywa mieszamy, w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano i gotujemy wszystko przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem.
Podajemy razem z makaronem razowym przyozdobione natką pietruszki
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie