4 pełne szklanki mąki
200g miodu
5 łyżek cukru
1 jajko
200 ml mleka
2 łyżki oleju
1,5 łyżeczki sody
1 op. przyprawy do piernika
1 łyżka kakao (jeśli ktoś lubi ciemne pierniczki)
W rondelku umieszczamy miód, cukier, przyprawę do piernika i olej. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą – odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, jajko, mleko i ostygniętą masę. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno wyjść elastyczne, gdyby było zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Należy uważać, aby ciasto nie było za twarde, będzie go ciężko rozwałkować i pierniczki wyjdą twarde. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 – 3mm, foremkami wycinamy kształty i układamy na blaszce do pieczenia. Piec nagrzewamy do 180℃ z funkcją góra-dół. Pierniczki pieczemy przez ok. 15min. Upieczone, ostudzone pierniczki możemy od razu zajadać lub dopiero po udekorowaniu.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie