Reklama

Pierniczki na szybko

14/12/2025 14:15

Składniki:

4 pełne szklanki mąki

200g miodu

5 łyżek cukru

1 jajko

200 ml mleka

2 łyżki oleju

1,5 łyżeczki sody

1 op. przyprawy do piernika

1 łyżka kakao (jeśli ktoś lubi ciemne pierniczki)

 

Przygotowanie:

W rondelku umieszczamy miód, cukier, przyprawę do piernika i olej. Podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą – odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sodę, jajko, mleko i ostygniętą masę. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno wyjść elastyczne, gdyby było zbyt rzadkie dodajemy odrobinę mąki. Należy uważać, aby ciasto nie było za twarde, będzie go ciężko rozwałkować i pierniczki wyjdą twarde. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 2 – 3mm, foremkami wycinamy kształty i układamy na blaszce do pieczenia. Piec nagrzewamy do 180℃ z funkcją góra-dół. Pierniczki pieczemy przez ok. 15min. Upieczone, ostudzone pierniczki możemy od razu zajadać lub  dopiero po udekorowaniu.

  Smacznego

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do