
W miarę jak rośnie świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i ekologii, coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną. W odpowiedzi na tę rosnącą popularność, wegańska kuchnia rozwija się i oferuje nowe, smaczne warianty tradycyjnych potraw. Jednym z takich dań jest wegańska lasagna z sosem bolońskim, która zdobywa serca smakoszy na całym świecie.
Klasyczna inspiracja
Lasagna, klasyczne włoskie danie, jest znane i lubiane na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywana z warstw makaronu, mięsnego sosu bolońskiego, beszamelu i sera, stanowiła wyzwanie dla tych, którzy przeszli na dietę roślinną. Na szczęście, dzięki kreatywności wegańskich kucharzy, powstała wersja, która nie tylko dorównuje oryginałowi, ale w wielu aspektach go przewyższa.
Składniki:
Wegetariański sos boloński
3 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 marchewki
1 pietruszka
4 łodygi selera naciowego
1/4 szklanki zielonej soczewicy
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka bulionu
1 łyżka sosu sojowego
1 szklanka passaty pomidorowej
3 łyżki ketchupu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonego oregano
Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 niepełne łyżki mąki
350 ml mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej
8-10 płatów lasagne
100g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Na oliwie w garnku z grubym dnem podduszamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Marchewkę i pietruszkę obieramy i zcieramy na tarce w grube wiórki. Selera drobno kroimy w plasterki. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy obydwie soczewice (suche), mieszamy i smażymy wszystko przez 2 -3 minuty. Podkręcamy ogień pod garnkiem i wlewamy wino - zagotowujemy, a następnie wlewamy gorący bulion, dodajemy sos sojowy, passatę pomidorową, ketchup i koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem papryką i oregano. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 - 35 minut, mieszamy od czasu do czasu. Gdyby warzywa przywierały do dna i były bardzo gęste, można dolewać trochę bulionu. Następnie w rondlu rozgrzewamy masło, gdy zacznie skwierczeć dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając najlepiej rózgą, aż pozbędziemy się grudek mąki i uzyskamy gładki sos. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia i doprawiamy solą i gałką muszkatołową.
Piekarnik nagrzewamy do 180℃. Formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 25 cm smarujemy masłem, na dno wlewamy i rozprowadzamy ok. 50 ml sosu beszamelowego, układamy 2 płaty lasagne obok siebie. Rozprowadzamy 1/4 sosu bolońskiego, następnie polewamy 1/4 sosu beszamelowego i posypujemy 1/4 tartego sera. Robimy jeszcze 3 takie same warstwy. Tak złożoną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40min w połowie czasu pieczenia przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową. Gotową potrawę podajemy udekorowaną bazylią.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie