Reklama

Wegańska lasagna z sosem bolońskim - smaczna alternatywa dla tradycyjnej włoskiej potrawy, klasyczna inspiracja w wegańskiej kuchni. Składniki i przepis.

03/06/2024 08:51

 

W miarę jak rośnie świadomość dotycząca zdrowego odżywiania i ekologii, coraz więcej osób decyduje się na dietę roślinną. W odpowiedzi na tę rosnącą popularność, wegańska kuchnia rozwija się i oferuje nowe, smaczne warianty tradycyjnych potraw. Jednym z takich dań jest wegańska lasagna z sosem bolońskim, która zdobywa serca smakoszy na całym świecie.

 

Klasyczna inspiracja

Lasagna, klasyczne włoskie danie, jest znane i lubiane na całym świecie. Tradycyjnie przygotowywana z warstw makaronu, mięsnego sosu bolońskiego, beszamelu i sera, stanowiła wyzwanie dla tych, którzy przeszli na dietę roślinną. Na szczęście, dzięki kreatywności wegańskich kucharzy, powstała wersja, która nie tylko dorównuje oryginałowi, ale w wielu aspektach go przewyższa.

 

Składniki:

Wegetariański sos boloński

3 łyżki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 marchewki

1 pietruszka

4 łodygi selera naciowego

1/4 szklanki zielonej soczewicy

1/4 szklanki czerwonej soczewicy

1/2 szklanki białego wina

1 szklanka bulionu

1 łyżka sosu sojowego

1 szklanka passaty pomidorowej

3 łyżki ketchupu

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

sól, pieprz, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonego oregano

 

Sos beszamelowy

2 łyżki masła

2 niepełne łyżki mąki

350 ml mleka

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej

8-10 płatów lasagne

100g tartego parmezanu

 

Przygotowanie:

Na oliwie w garnku z grubym dnem podduszamy posiekaną w kostkę cebulę i czosnek. Marchewkę i pietruszkę obieramy i zcieramy na tarce w grube wiórki. Selera drobno kroimy w plasterki. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy obydwie soczewice (suche), mieszamy i smażymy wszystko przez 2 -3 minuty. Podkręcamy ogień pod garnkiem i wlewamy wino - zagotowujemy, a następnie wlewamy gorący bulion, dodajemy sos sojowy, passatę pomidorową, ketchup i koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem papryką i oregano. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 - 35 minut, mieszamy od czasu do czasu. Gdyby warzywa przywierały do dna i  były bardzo gęste, można dolewać trochę bulionu. Następnie w rondlu rozgrzewamy masło, gdy zacznie skwierczeć dodajemy mąkę i smażymy przez około minutę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając najlepiej rózgą, aż pozbędziemy się grudek mąki i uzyskamy gładki sos. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia do ostudzenia i doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Piekarnik nagrzewamy do 180℃. Formę żaroodporną o wymiarach około 20 x 25 cm smarujemy masłem, na dno wlewamy i rozprowadzamy ok. 50 ml sosu beszamelowego, układamy 2 płaty lasagne obok siebie. Rozprowadzamy 1/4 sosu bolońskiego, następnie polewamy 1/4 sosu beszamelowego i posypujemy 1/4 tartego sera.  Robimy jeszcze 3 takie same warstwy. Tak złożoną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 40min w połowie czasu pieczenia przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową. Gotową potrawę podajemy udekorowaną  bazylią.

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 11/06/2024 15:18
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do