
Składniki:
mąka pszenna 500g
margaryna 60g
miód 250g
cukier 100g
cukier na karmel 20g
jajka 2 szt.
soda 10g
przyprawa do pierników 10g
Wykonanie:
Miód i cukier zagotować i ostudzić. Przyrządzić karmel. Przesiana mąkę, sodę, przyprawy i margarynę posiekać na stolnicy. Następnie dodać miód, karmel, jajka i wyrobić ciasto. Schłodzić ciasto przez godzinę. Wałkować na grubość 5mm, wykrawać pierniczki, kłaść na blasze z papierem do pieczenia w odstępach 2-3cm. Piec w temp. 200-220˚C przez kilka minut.
Przepis na lukier:
1 białko
100g cukru pudru
10g soku z cytryny
Białka i cukier puder utrzeć mikserem na jednolitą masę, pod koniec ucierania dodać sok z cytryny.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!