
Tłusty czwartek zbliża się małymi krokami. W tym roku wypada 24 lutego. Jedni nie wyobrażają sobie tego dnia bez pączków inni bez faworków a jeszcze inni bez oponek. Ale co stoi na przeszkodzie by zrobić je już teraz?
Poniżej podajemy przepis na pyszne i puszyste oponki. W sam raz na zimowe dni, kiedy potrzebujemy dużo kalorii.
Do wykonania oponek będziemy potrzebowali następujących składników: 250 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 g twarogu, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 żółtka lub 1 jajko, 100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego oraz około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu.
Przygotowanie jest bardzo proste a mianowicie: mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Łączymy składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wierzch oprószamy mąką gdyby się kleił. Wycinamy szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm, w środku nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka.
Rozgrzewamy tłuszcz do około 175 stopni C.
Wkładamy po kilka oponek i smażymy na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Wykładamy na ręczniki papierowe. Maczamy w lukrze lub posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie