Reklama

Prosty przepis na oponki z serem. Poradzisz sobie, rodzina będzie zachwycona. Smacznego!

08/02/2022 08:00

Tłusty czwartek zbliża się małymi krokami. W tym roku wypada 24 lutego. Jedni nie wyobrażają sobie tego dnia bez pączków inni bez faworków a jeszcze inni bez oponek. Ale co stoi na przeszkodzie by zrobić je już teraz?

Poniżej podajemy przepis na pyszne i puszyste oponki. W sam raz na zimowe dni, kiedy potrzebujemy dużo kalorii.

Do wykonania oponek będziemy potrzebowali następujących składników: 250 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 g twarogu, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 2 żółtka lub 1 jajko, 100 g gęstej śmietany 12% w kubeczku lub jogurtu greckiego oraz około 1,5 litra oleju do smażenia, np. słonecznikowego, rzepakowego lub 1,5 kg smalcu.

Przygotowanie jest bardzo proste a mianowicie: mąkę przesiewamy razem z sodą, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub zmielony ser, cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz śmietanę lub jogurt. Łączymy składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 1 - 1,5 cm. Wierzch oprószamy mąką gdyby się kleił. Wycinamy szklanką kółka o średnicy około 6 - 7 cm, w środku nakrętką wycinamy mniejsze kółeczka.

Rozgrzewamy tłuszcz do około 175 stopni C.

Wkładamy po kilka oponek i smażymy na złoty kolor przez około 1 minutę z każdej strony. Wykładamy na ręczniki papierowe. Maczamy w lukrze lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do