
Składniki:
Makaron:
makaron (rurki, kokardki lub inny) - 1 opakowanie
sól – do smaku
Sos:
filet z kurczaka - 300g
bulion – 1 szklanka
woda – ¼ szklanki
serek topiony - 100g
ser żółty - 3 plasterki
mąka pszenna - 1 łyżka
olej, pieprz, sól, oregano
natka pietruszki
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kurczaka, smażymy do uzyskania lekko złotego koloru, następnie wlewamy bulion, gdy bulion na patelni zacznie wrzeć dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą i energicznie mieszamy, by nie powstały nam grudki. Dodajemy serek topiony, plasterki sera, pieprz, sól i oregano, dokładnie mieszamy, aż do roztopienia serów. Makaron łączymy z sosem, najlepiej w garnku, w którym gotowaliśmy makaron. Podajemy udekorowany natką pietruszki.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!