Reklama

Julia proponuje szybkie bożonarodzeniowe ciasteczka cynamonowe. Dodadzą charakteru świętom

24/12/2021 06:08

Julia Dziobak, uczennica  Technikum Żywieni i Usług Gastronomicznych w Trzcianie ma dla was doskonały przepis. Na ciasteczka, których nie powinno zabraknąć na stole podczas świąt. W wielu domach te ciasteczka zawisną również na choince.  Ich cynamonowy aromat zmieszany z zapachem świeżego igliwia może zawrócić w głowie nie jednemu łasuchowi.

Co nam potrzeba:   2 szklanka mąki pszennej, 2/3 szklanki drobnego cukru, 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 2 jaja, 2 łyżki miodu , 100g masła

A tak robimy ciasteczka:  Wszystkie składniki,  czyli mąkę, cukier, cynamon, imbir, sodę, jajko, miód i masło dodajemy do miski i zagniatamy gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypujemy łyżką mąki gdyby było zbyt klejące podczas  wyrabiania czy wałkowania). Z ciasta wykrawamy foremkami ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

 Prawda, że proste? Przepis jest na tyle prosty, ze gdyby ciasteczka zbyt szybko zniknęły, można je bardzo szybko uzupełnić. A może zrobią je z pomocą wasze dzieci? Smacznego

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do