Reklama

Co upiec na święta? Może przepysznego makowca na puszystym cieście. To klasyka, która zawsze się sprawdza w Boże Narodzenie

23/12/2021 12:28

Przepis na Makowiec na puszystym cieście przygotowała dla naszych czytelników Emilia Traka, uczennica Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Trzcianie.

Potrzebne składniki:

Ciasto: 3 szklanki mąki tortowej, 1 szklanka cukru, 200 g masła, 4 jajka, 5 dużych łyżek śmietany kremówki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa makowa: 2 szklanki maku, 1 szklanka cukru, 100 g masła, 3 jajka, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich, kilka kropel aromatu migdałowego

Dodatki: cukier puder

Przygotowanie: Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.

Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.

Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).

Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do