Kotlety z czarnego ryżu z mięsem
Składniki:
300 g mięsa mielonego z szynki
300 g mięsa mielonego z indyka
100 g czarnego ryżu
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
1 jajko
szczypta curry i kurkumy
olej do smażenia
bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka do mięsa
Wykonanie:
Czarny ryż zalewamy wodą i dodajemy odrobinę soli, gotujemy 40 minut, zostawiamy jeszcze pod przykryciem na 10 minut (czas gotowania jest podany na opakowaniu). Mięso z szynki i z indyka przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy jajko i łyżkę bułki tartej. Dodajemy wystudzony, ugotowany ryż. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, ryżem lub na kanapki.
Smacznego!
Podobne wpisy