Obraz1

Kotlety z czarnego ryżu z mięsem

Składniki:

300 g mięsa mielonego z szynki

300 g mięsa mielonego z indyka

100 g czarnego ryżu

sól, pieprz

2 ząbki czosnku

1 jajko

szczypta curry i kurkumy

olej do smażenia

bułka tarta do obtoczenia + 1 łyżka do mięsa

Wykonanie:

Czarny ryż zalewamy wodą i dodajemy odrobinę soli, gotujemy 40 minut, zostawiamy jeszcze pod przykryciem na 10 minut (czas gotowania jest podany na opakowaniu). Mięso z szynki i z indyka przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, curry i kurkumą. Wyciskamy ząbki czosnku i dodajemy jajko i  łyżkę bułki tartej. Dodajemy wystudzony, ugotowany ryż. Wszystko razem mieszamy. Dłońmi formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kotlety i smażymy na niewielkim ogniu, na rumiano z dwóch stron. Podajemy z surówką, ziemniakami, ryżem lub na kanapki.

  Smacznego!