kus kus

Kuskus z warzywami- lekki i zdrowy obiad

Składniki:

-1 szklanka kaszy kuskus,

-1 szklanka bulionu,

-1 cukinia,

-1 brokuł,

-1 średnia marchewka,

-1 cebula,

-posiekana natka pietruszki,

-1 ząbek czosnku,

– 3 łyżki oleju ,

-pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

Kaszę wsypujemy do garnka i zalewamy wrzącą wodą z dodatkiem soli, tak, aby woda znajdowała się około centymetra powyżej powierzchni kaszy. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w  kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Smażymy aż do zarumienienia. Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy podzielony na małe różyczki brokuł, cukinię oraz marchew. Całość podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu do czasu, gdy warzywa zmiękną.  Kiedy warzywa będą już miękkie, dodajemy je do naczynia z kuskusem i dokładnie mieszamy. Dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i jeszcze raz mieszamy.

Tak przygotowane danie możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Najlepiej smakuje z sosem tatarskim lub czosnkowym. Możemy je także urozmaicić poprzez dodanie do kaszy podsmażonego fileta z kurczaka. Dzięki temu, potrawa stanie się jeszcze bardziej sycąca.

Smacznego!