papryka

Papryka faszerowana mięsem mielonym-prosty przepis na obiad

Składniki:

4 papryki, najlepiej różnokolorowe 

300 g mięsa mielonego np. wieprzowego

1 duża cebula czerwona lub biała

100 g białego długoziarnistego ryżu

4 ząbki czosnku

2 pomidory

1 pęczek natki pietruszki

3 łyżki sosu do kurczaka z papryką

100 g sera feta

sól, czarny pieprz

olej roślinny do smażenia np. rzepakowy

Przygotowanie:

Ryż płuczemy na sitku pod zimną bieżącą wodą. Gotujemy na małym ogniu w 250 ml osolonej wody, przez 12-15 minut. Następnie ugotowany ryż przekładamy na sitko, płuczemy pod zimną bieżącą wodą. Czekamy aż nadmiar wody odcieknie, odstawiamy na bok. Z papryki odkrawamy „czapeczki”, wycinamy białe fragmenty i usuwamy nasiona. Mięso wieprzowe podsmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę. Kiedy mięso się zetnie, a cebula skarmelizuje dodajemy utarty czosnek. Następnie smażymy jeszcze 1 minutę, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy mięso do miski. Dodajemy ryż, pokrojone w kostkę pomidory, posiekaną niezbyt drobno natkę pietruszki, sos do kurczaka z papryką. Następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Papryki ustawiamy w naczyniu do zapiekania. Faszerujemy przygotowanym nadzieniem, na wierzch układamy ser feta pokrojony w drobną kostkę. Na koniec zapiekamy przez 30-35 minut, aż papryka będzie miękka.

Smacznego!