pizza

Mini pizze z mozarellą i brokułami

Każdy z nas uwielbia smak pizzy z aromatycznym serem. Przenieś Włochy do swojej kuchni i wykonaj pyszne mini pizze.

Składniki:

250 g zwykłej mąki pszennej lub białej orkiszowej, 150 g mąki pełnoziarnistej (razowej) pszennej lub orkiszowej, 1/2 łyżki soli morskiej, 250 ml ciepłej wody, 30dkg świeżych drożdży lub saszetka suszonych (7g), 1 płaska łyżka cukru, 2 łyżki oliwy extra vergine, mozzarella w kulce, sos pomidorowy, 1 mały brokuł, kilka sztuk pieczarek, wędliny np.: szynka parmeńska, salami – opcjonalnie rukola, pomidorki koktajlowe.

Wykonanie:

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki oraz cukier, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 -15 minut do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, mieszamy z solą, robimy wgłębienie w środku i wlewamy w nie rozczyn. Sukcesywnie zagarniamy łyżką mąkę do środka i przez 2 – 3 minuty mieszamy składniki, pod koniec dodając jeszcze oliwę. Połączone składniki wykładamy na stolnicę, oprószoną mąką. Wyrabiamy przez ok. 15 minut, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.

Wyrobione ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 45minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę i chwilę zagniatamy, formujemy kulę i dzielimy na 6-8 części, formujemy kulki, układamy przy końcu stolnicy i przykrywamy ściereczką.

Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury np. 250°C + termoobieg.

Wyjmujemy części ciasta i delikatnie rozciągamy każdą na okrąg o średnicy ok. 12 – 15cm. Placki kładziemy na podsypanej mąką desce, lub też układamy w blaszkach do pieczenia, wysmarowanych oliwą, lub wyłożonych papierem do pieczenia. Przygotowane krążki ciasta smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy rozdrobnioną mozzarellą, układamy różyczki brokułu i pieczemy przez ok. 10-12 minut, aż brzegi będą lekko zrumienione. Jeżeli dodajemy wędliny suszone, to na sam koniec pieczenia.

Po upieczeniu możemy posypać rukolą oraz połówkami pomidorków koktajlowych.

Smacznego!