W barach karmią lepiej, ale…
CAŁY POWIAT♦ Zdaniem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Ropczycach w restauracjach i barach znajdujących się na terenie powiatu ropczycko-sędziszowskiego ciągle poprawia się jakość żywności sprzedawanej konsumentom. Jednak, jak wykazały przeprowadzone w ostatnim półroczu kontrole, zdarzają się też ciągle uchybienia.
Po nadzorem PSSE w Ropczycach znajduje się 68 obiektów, w których wydawana jest żywność. W ciągu ostatnich 6 miesięcy przeprowadzono 46 kontroli w barach i restauracjach. Przy ustalaniu ich częstotliwości uwzględnia się przede wszystkim ocenę potencjalnego ryzyka w zakresie bezpieczeństwa i jakości na którą narażona może być żywność. W ich trakcie ocenia się przede wszystkim warunki przygotowywania, porcjowania i serwowania potraw szczególnie łatwo psujących się i oferowanych konsumentom. Po przeprowadzonych w ostatnim półroczu inspekcjach ukarano mandatem karnym kierowników 5 restauracji i barów oraz wydano 11 decyzji nakazujących poprawę. (…) Więcej przeczytasz w papierowym wydaniu Reporter Gazety
jk
Podobne wpisy