Reklama

Zupa krem z cukinii - szybki i prosty przepis pełen witamin i smaku, idealny na letni obiad | Przepis

17/08/2024 08:00

Zupa krem z cukinii to danie, które zaskakuje swoim delikatnym smakiem i kremową konsystencją. Jest doskonałym wyborem zarówno na szybki obiad, jak i elegancką kolację. Zawiera mnóstwo wartości odżywczych – cukinia jest bogata w witaminy A, C oraz K, a także w błonnik, który wspomaga trawienie. Co więcej, przygotowanie tej zupy jest nie tylko szybkie, ale i tanie, co czyni ją idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrowy tryb życia i budżet domowy.

W dzisiejszych zabieganych czasach wielu z nas poszukuje prostych i szybkich przepisów, które jednocześnie nie obciążają domowego budżetu. Zupa krem z cukinii spełnia wszystkie te wymagania. Jest to danie nie tylko wyjątkowo smaczne, ale również zdrowe, pełne witamin i minerałów, a do tego niezwykle proste w przygotowaniu. Idealna propozycja na letni obiad, kiedy cukinia jest w sezonie i dostępna w atrakcyjnej cenie.

 

Składniki:

4 szklanki bulionu warzywnego
3 średniej wielkości cukinie o łącznej wadze około 3/4 kg
2 średniej wielkości ziemniaki (około 20 dag)
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
4 łyżki słodkiej śmietanki (min.18%)
sól
świeżo zmielony biały pieprz

 


Do podania:


4 czubate łyżki grzanek z bułki
2 łyżki drobno posiekanego koperku lub pietruszki

 


Przygotowanie:

Umytą i osuszoną cukinię kroimy na kostkę o boku około 1 cm. Obraną cebulę kroimy na drobną kostkę. Ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy na kostkę takiej samej wielkości, co cukinię. W garnku rozgrzewamy masło z olejem, dodajemy cebulę, smażymy na średnim ogniu cały czas mieszając, aż zacznie się szklić (czyli 2-3 minuty). Dodajemy czosnek i cukinię i często mieszając smażymy na dużym ogniu 3-4 minut (cukinia miejscami zacznie się szklić). Do garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy ziemniaki i gotujemy zupę do ich całkowitej miękkości (10-12 minut). Miksujemy na gładki krem. Wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Miksujemy przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i koperkiem.

 

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 17/08/2024 08:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do