Reklama

Zupa krem z cukini

27/07/2025 15:41

Składniki:

2 średniej cukinii ok. 1kg

ok. 0,5kg ziemniaków

1 cebula

2 ząbki czosnku

ok. 1łyżka masła

200ml mleczka kokosowego

600ml bulionu warzywnego

Sól, pieprz

Dodatkowo:

Kilka kromek chleba tostowego na grzanki

Ząbek czosnku

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Warzywa poddajemy obróbce wstępnej. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Jeżeli mamy młodą cukinię nie musimy jej obierać, wystarczy tylko wydrążyć gniazdo nasienne. Ziemniaki i cukinie kroimy w porównywalnej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia, a następnie wrzucamy czosnek , wszystko chwilę podsmażamy a następnie wsypujemy ziemniaki i cukinię i dalej przesmażamy ok. 5min, często mieszając, aby nam się warzywa nie przypaliły. Do przesmażonych warzyw wlewamy bulion (można też użyć bulionu z kostki) i gotujemy wszystko ok. 20min. aż warzywa będą miękkie. 5min. przed końcem gotowania dodajemy mleczko kokosowe. W czasie gotowania warzyw możemy przygotować sobie grzanki – kromki chleba razowego (ok. 4-5kromek) skrapiamy oliwą z oliwek i nacieramy delikatnie czosnkiem, a następnie kroimy w kostkę, wysypujemy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika temp. 200℃ na ok. 10min. aż nabiorą złocistego koloru. Grzanki możemy zrobić również z chleba lub bułek. Kiedy warzywa będą już miękkie przelewamy zawartość rondla do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem. Gotową zupę krem podajemy z samodzielnie przygotowanymi grzankami czosnkowymi. 

Smacznego.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do