
2 średniej cukinii ok. 1kg
ok. 0,5kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1łyżka masła
200ml mleczka kokosowego
600ml bulionu warzywnego
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Kilka kromek chleba tostowego na grzanki
Ząbek czosnku
Oliwa z oliwek
Warzywa poddajemy obróbce wstępnej. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Jeżeli mamy młodą cukinię nie musimy jej obierać, wystarczy tylko wydrążyć gniazdo nasienne. Ziemniaki i cukinie kroimy w porównywalnej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę do zeszklenia, a następnie wrzucamy czosnek , wszystko chwilę podsmażamy a następnie wsypujemy ziemniaki i cukinię i dalej przesmażamy ok. 5min, często mieszając, aby nam się warzywa nie przypaliły. Do przesmażonych warzyw wlewamy bulion (można też użyć bulionu z kostki) i gotujemy wszystko ok. 20min. aż warzywa będą miękkie. 5min. przed końcem gotowania dodajemy mleczko kokosowe. W czasie gotowania warzyw możemy przygotować sobie grzanki – kromki chleba razowego (ok. 4-5kromek) skrapiamy oliwą z oliwek i nacieramy delikatnie czosnkiem, a następnie kroimy w kostkę, wysypujemy na blachę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika temp. 200℃ na ok. 10min. aż nabiorą złocistego koloru. Grzanki możemy zrobić również z chleba lub bułek. Kiedy warzywa będą już miękkie przelewamy zawartość rondla do kielicha blendera i miksujemy na gładki krem. Gotową zupę krem podajemy z samodzielnie przygotowanymi grzankami czosnkowymi.
Smacznego.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie