
Zupa chrzanowa w formie kremu to wyjątkowo aromatyczne i świąteczne danie – idealne na Wielkanoc.
Wywar jarski – 1litr
Ziemniaki – 6 sztuk
chrzan ze słoika – 3 łyżeczki
cebula – 1 sztuka
por – 1szt. (biała część)
śmietana 18% - 1/2 szklanki
boczek wędzony – kilka plasterków
sól, pieprz - do smaku
Cebulę kroimy w kostkę, por w piórka i szklimy na patelni, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i przesmażamy wszystko razem przez kilka minut, a następnie podlewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Śmietanę łączymy z chrzanem i pod koniec dodajemy ją do wywaru. Gotujemy przez chwilę. Całość miksujemy blenderem na krem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z grzankami lub usmażonymi na suchej patelni cienkimi plastrami boczku.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie