Reklama

Przepis na tradycyjną szarlotkę - proste i pyszne ciasto z jabłkami | Smacznego!

14/09/2024 11:16

Jesień to czas, gdy natura obdarowuje nas obfitością świeżych, soczystych jabłek. To idealny moment, aby przygotować jedno z najbardziej klasycznych i uwielbianych ciast – szarlotkę. W polskich domach szarlotka od pokoleń zajmuje szczególne miejsce, będąc symbolem domowej kuchni i ciepła rodzinnych spotkań.

Dlaczego warto zrobić szarlotkę?

Szarlotka to nie tylko pyszne ciasto, ale również kawałek tradycji. Jej przyrządzenie jest proste, a efekt – oszałamiający. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć słodkie arcydzieło, które zachwyci wszystkich przy stole. Dobrze przygotowana szarlotka ma chrupiące, złociste ciasto, które doskonale komponuje się z aromatycznym, słodko-kwaśnym nadzieniem jabłkowym.

Przepis na tradycyjną szarlotkę:

 

Składniki: (na blaszkę 21 cm x 21 cm)

2 szklanki mąki / 320 g

3/4 szklanki cukru pudru / 85 g

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

140 g miękkiego masła

4 żółtka

4 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

 

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania kruszonki (ręcznie lub mikserem).

Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.

Większą połowę ciasta używamy do wylepienia dna foremki.

Ciasto nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy blaszkę do zamrażalnika na ok 30 min.

Pozostałą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i również wkładamy do zamrażalnika.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Odcedzamy z nadmiaru soku na sitku.

Posypujemy jabłka cynamonem i mieszamy.

Rozkładamy starte jabłka na spodzie z kruchego ciasta.

Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równomiernie na jabłkach.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 

Szarlotka to ciasto, które łączy pokolenia. Jej przygotowanie to nie tylko kulinarne wyzwanie, ale również sposób na stworzenie wyjątkowej atmosfery w domu. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego klasycznego deseru, który zawsze cieszy się uznaniem i sprawia, że każdy kęs smakuje jak kawałek dzieciństwa.

Niech ta tradycyjna szarlotka z jabłkami zagości na Twoim stole, przynosząc ze sobą radość i smakowite wspomnienia!

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 03/10/2024 11:00
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do