50 dag schabu,
smalec lub sklarowane masło do smażenia,
1 łyżka mąki,
3-4 cebule,
8 ukośnych kromek bułki wrocławskiej lub weki,
sól, pieprz,
kminek,
ketchup.
Schab myjemy, nacieramy solą, pieprzem i kminkiem, zawijamy w folię i wkładamy na dobę do lodówki. Potem obtaczamy w mące, smażymy na smalcu lub maśle, podlewamy wodą lub rosołem, przykrywamy i dusimy, aż schab będzie zupełnie miękki. Wtedy wyjmujemy go z wytworzonego sosu i kroimy w plastry. Podgrzewamy, przyprawiamy do smaku. Kromki bułki wkładamy na chwilkę do sosu, aby się dobrze nasączyły. Cebule kroimy w półplasterki, przyrumieniamy na smalcu lub maśle. Na półmisku układamy na przemian plastry schabu oraz kromki bułki i krążki cebuli. Polewamy pozostałym sosem, podajemy z keczupem.
Maczanka krakowska nazywana jest prababką hamburgera - można podać ją również w zwykłej bułce przekrojonej na pół, jak hamburger właśnie.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie