Reklama

Tradycyjna maczanka krakowska

04/10/2025 15:21

Składniki:

50 dag schabu,

smalec lub sklarowane masło do smażenia,

1 łyżka mąki,

3-4 cebule,

8 ukośnych kromek bułki wrocławskiej lub weki,

sól, pieprz,

kminek,

ketchup.

 

Sposób przygotowania

Schab myjemy, nacieramy solą, pieprzem i kminkiem, zawijamy w folię i wkładamy na dobę do lodówki. Potem obtaczamy w mące, smażymy na smalcu lub maśle, podlewamy wodą lub rosołem, przykrywamy i dusimy, aż schab będzie zupełnie miękki. Wtedy wyjmujemy go z wytworzonego sosu i kroimy w plastry. Podgrzewamy, przyprawiamy do smaku. Kromki bułki wkładamy na chwilkę do sosu, aby się dobrze nasączyły. Cebule kroimy w półplasterki, przyrumieniamy na smalcu lub maśle. Na półmisku układamy na przemian plastry schabu oraz kromki bułki i krążki cebuli. Polewamy pozostałym sosem, podajemy z keczupem.

Maczanka krakowska nazywana jest prababką hamburgera - można podać ją również w zwykłej bułce przekrojonej na pół, jak hamburger właśnie.

 

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do