450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
2/3 szklanki oleju
1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g serka mascarpone (zimne)
200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (zimnej)
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka wanilii
1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)
owoce granatu, maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone), borówki lub jagody, liście mięty
Zielone ciasto
Szpinak mrożony rozmrażamy na sitku, następnie odciskamy z nadmiaru wody, miksujemy blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu wykładamy do garnka i mieszając podgrzewamy ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie blendujemy na mus.
Jajka ocieplamy (lepiej się ubijają) - wkładamy do miski, zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmieniamy wodę na cieplejszą.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą oraz jasną masę.
Następnie ciągle ubijając wlewamy cieniutkim strumieniem olej.
Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.
Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) pieczemy przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i całkowicie studzimy.
Krem mascarpone
Do misy miksera wykładamy mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię.
Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.
Na koniec można zmiksować ze śmietan - fix (zawiera tylko skrobię i glukozę), który usztywni krem.
Przełożenie
Ciasto kroimy na 2 części. Dolną kładziemy na paterze lub na talerzu. Wykładamy krem mascarpone.
Z górnej zielonej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek i wykładamy na krem. Pozostałej pustej "kopułki" ciasta nie wykorzystamy. Dekorujemy owocami i listkami mięty.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie