Reklama

Torcik Leśny mech

18/05/2025 15:18

Zielone ciasto

450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego

2/3 szklanki oleju

1 szklanka cukru (drobnego lub cukru pudru)

3 jajka

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem mascarpone

250 g serka mascarpone (zimne)

200 ml śmietanki 36% lub 30% do ubijania (zimnej)

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka wanilii

1 op. śmietan-fix (opcjonalnie)

Dekoracja

owoce granatu, maliny lub czerwone porzeczki (świeże lub mrożone), borówki lub jagody, liście mięty

 

Przygotowanie

Zielone ciasto

Szpinak mrożony rozmrażamy na sitku, następnie odciskamy z nadmiaru wody, miksujemy blenderem na jednolity mus. Świeży szpinak po umyciu wykładamy do garnka i mieszając podgrzewamy ok. 1 - 2 minuty aż zwiędnie, następnie blendujemy na mus.

Jajka ocieplamy (lepiej się ubijają) - wkładamy do miski, zalewamy bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawiamy na kilkanaście minut, w razie potrzeby zmieniamy wodę na cieplejszą.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą oraz jasną masę.

Następnie ciągle ubijając wlewamy cieniutkim strumieniem olej.

Dodajemy mus ze szpinaku i miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolitą masę.

Oddzielnie przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Przesypujemy do ubitych jajek i miksujemy na małych obrotach, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

Masę wylewamy do formy o średnicy 24 cm (dno wyłożone papierem) pieczemy przez ok. 40 - 45 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i całkowicie studzimy. 

Krem mascarpone

Do misy miksera wykładamy mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder i wanilię.

Ubijamy przez kilka minut aż masa zwiększy objętość i będzie puszysta.

Na koniec można zmiksować ze śmietan - fix (zawiera tylko skrobię i glukozę), który usztywni krem.

Przełożenie

Ciasto kroimy na 2 części. Dolną kładziemy na paterze lub na talerzu. Wykładamy krem mascarpone.

Z górnej zielonej części ciasta wybieramy łyżeczką zielony środek i wykładamy na krem. Pozostałej pustej "kopułki" ciasta nie wykorzystamy. Dekorujemy owocami i listkami mięty.

 Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do