Reklama

Tarta a’la snickers

07/09/2025 12:54

Składniki na kruchy spód:

200 g zimnego masła

350 g mąki pszennej

szczypta soli

1/2 szklanki cukru pudru

2 żółtka

Przygotowanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder - dodajemy sól i całość mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i szybko siekamy nożem na drobne kawałki. Na koniec dodajemy żółtka i ciasto szybko zagniatamy. Następnie owijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut. W tym czasie formę do  tarty  smarujemy   dokładnie masłem. Następnie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, aby nie przyklejało się do stolnicy, przenosimy do formy i dokładnie wyklejamy nim całą blaszkę. Spód dziurkujemy widelcem. Na koniec wierzch ciasta przykrywamy papierem do pieczenia i dociążamy suchym ryżem lub fasolą (surową), aby boki się nie zapadły do środka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzałka górna i dolna) przez 20 minut. Następnie papier z obciążeniem zdejmujemy i spód dopiekamy jeszcze ok. 10 minut lub do chwili gdy nabierze złotego koloru. Upieczony spód od razu wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia.

Krem karmelowy:

1 puszka (510 g) gotowej masy krówkowej

50 g masła

5 łyżek mleka

2 batony snickers

200 g orzeszków ziemnych (prażone, solone)

Masę krówkową, mleko i masło podgrzewamy razem w garnku na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając tylko do czasu połączenia składników. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę batony i posiekane orzeszki – część orzeszków odkładamy do dekoracji( ok. 50g). Gotowy krem od razu przekładamy na przestudzony spód. Następnie całość odstawiamy do wystudzenia.

Krem czekoladowy:

100 g czekolady gorzkiej

100 g czekolady mlecznej

3 łyżki masła

1 baton snickers (do dekoracji)

Czekolady siekamy na mniejsze kawałki. Następnie posiekaną czekoladę i masło wrzucamy do miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej Całość mieszamy do chwili, gdy czekolada się rozpuści i połączy z masłem. Gdy krem jest gotowy od razu wylewamy go na wystudzoną masę kajmakową. Wierzch posypujemy posiekanymi w kostkę batonami i pozostałymi orzeszkami. Całość wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do