
mąka pszenna – 200 g
mąka pszenna pełnoziarnista – 100 g
kakao – 20 g
laska wanilii – 1 szt.
sól – 1 szczypta
olej rzepakowy – 1 łyżka
jaja, rozmiar L – 3 szt.
czekolada deserowa – 50 g
masło -2 łyżki
miód – 2 łyżki
śliwki- 400 g
Do miski wsypujemy obydwa rodzaje mąki, kakao, sól i nasionka wydrążone z laski wanilii. Mieszamy. Dodajemy jajka, olej, roztopioną czekoladę. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli ciasto nie chce się skleić, dodajemy troszkę miodu. Ciasto wyrabiamy przez kilka minut, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 10-15 minut. Ciasto kroimy na mniejsze części. Oprószamy mąką i wałkujemy maszynką do makaronu lub wałkiem, aż będzie bardzo cienkie. Rozwałkowane ciasto kroimy w podłużne paski, przypominające makaron tagliatelle. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez około 2-3 minuty. Odcedzamy.
Śliwki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przekrawamy na połowę i usuwamy z nich pestki.
Na patelni rozpuszczamy masło. Rozpuszczone łączymy z miodem. Następnie dodajemy do niego śliwki. Całość podgrzewamy do momentu jak owoce puszczą sok i zmiękną. Podajemy z czekoladowym makaronem. Smacznego.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie