Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru pudru
150 g masła, zimnego
2 żółtka
250 g serka mascarpone
Cukier kryształ do obtoczenia ciastek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być zimne, najlepiej prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz serek i szybko siekamy nożem, jak ciasto kruche. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na 30min do lodówki.
Stolnicę lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1 mm grubości. Wykrawamy szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 6-7 cm. Każdy placek obtaczamy w cukrze, następnie składamy na pół i znowu na pół tworząc trójkąt. Ponownie obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 175°C przez około 20-25 min do zarumienienia.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie