Reklama

Szybkie i pyszne ciasteczka z mascarpone. Wypróbuj je i zaskocz bliskich.

18/05/2024 13:34

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru pudru

150 g masła, zimnego

2 żółtka

250 g serka mascarpone

Cukier kryształ do obtoczenia ciastek

 

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być zimne, najlepiej prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz serek i szybko siekamy nożem, jak ciasto kruche. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na 30min do lodówki.

Stolnicę lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy ciasto na około 1 mm grubości. Wykrawamy szklanką lub okrągłą foremką o średnicy 6-7 cm. Każdy placek obtaczamy w cukrze, następnie składamy na pół i znowu na pół tworząc trójkąt. Ponownie obtaczamy w cukrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Pieczemy w temp. 175°C przez około 20-25 min do zarumienienia.

 

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do