
Szarlotka to jedno z tych ciast, które kojarzą się z domowym ciepłem i niezapomnianymi chwilami przy stole. Aromatyczne jabłka, delikatne ciasto i nuta cynamonu sprawiają, że jest to deser idealny na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po jesienne popołudnia przy filiżance herbaty. Dlaczego szarlotka? Szarlotka to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jej uniwersalność sprawia, że każdy może znaleźć przepis idealnie dopasowany do swoich upodobań – od kruchego spodu, przez półkruche ciasto, po wersje z kruszonką czy bezą. Jabłka nadają jej soczystości, a przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa, wzbogacają smak i aromat.
2 szklanki mąki / 320 g
3/4 szklanki cukru pudru / 85 g
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
140 g miękkiego masła
4 żółtka
4 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania kruszonki (ręcznie lub mikserem).
Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.
Większą część ciasta używamy do wylepienia dna foremki.
Ciasto nakłuwamy widelcem.
Wstawiamy blaszkę do zamrażalnika na ok 30 min.
Pozostałą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i również wkładamy do zamrażalnika.
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Odcedzamy z nadmiaru soku na sitku.
Posypujemy jabłka cynamonem i mieszamy.
Rozkładamy starte jabłka na spodzie z kruchego ciasta.
Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równomiernie na jabłkach.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie