Reklama

Szarlotka – klasyczny smak, który nigdy się nie nudzi

05/01/2025 03:23

Szarlotka to jedno z tych ciast, które kojarzą się z domowym ciepłem i niezapomnianymi chwilami przy stole. Aromatyczne jabłka, delikatne ciasto i nuta cynamonu sprawiają, że jest to deser idealny na każdą okazję – od rodzinnych spotkań po jesienne popołudnia przy filiżance herbaty. Dlaczego szarlotka? Szarlotka to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Jej uniwersalność sprawia, że każdy może znaleźć przepis idealnie dopasowany do swoich upodobań – od kruchego spodu, przez półkruche ciasto, po wersje z kruszonką czy bezą. Jabłka nadają jej soczystości, a przyprawy korzenne, takie jak cynamon, goździki czy gałka muszkatołowa, wzbogacają smak i aromat.

Składniki: (na blaszkę 21 cm x 21 cm)

2 szklanki mąki / 320 g

3/4 szklanki cukru pudru / 85 g

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

140 g miękkiego masła

4 żółtka

4 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

W misce mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania kruszonki (ręcznie lub mikserem).

Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto.

Większą część ciasta używamy do wylepienia dna foremki.

Ciasto nakłuwamy widelcem.

Wstawiamy blaszkę do zamrażalnika na ok 30 min.

Pozostałą część ciasta zawijamy w folię spożywczą i również wkładamy do zamrażalnika.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Odcedzamy z nadmiaru soku na sitku.

Posypujemy jabłka cynamonem i mieszamy.

Rozkładamy starte jabłka na spodzie z kruchego ciasta.

Drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozkładamy równomiernie na jabłkach.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 min (grzałka góra-dół).

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do