Reklama

Przepis na pyszny, domowy keks z bakaliami i rumem - sposób wykonania | Składniki i instrukcje krok po kroku | Idealne ciasto na każdą okazję!

04/12/2023 12:24

To jedna z tych pyszności, których nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale świetnie nada się też do kawy o dowolnej porze roku. A jak przygotować keks?

Składniki:

1 kostka masła

200 g  cukru

1 łyżka  cukru waniliowego

5  jajek

300 g  mąki

2 łyżeczki  proszku do pieczenia

szczypta soli

skórka z cytryny

400 g  bakalii

2 łyżki  ciemnego rumu

Wykonanie:

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, sól i skórkę z cytryny.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej - cały czas ucierając.

Rodzynki moczymy w 1/3 szklanki gorącej wody, dodajemy rum.

Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórkę pomarańczowa, owoce kandyzowane lub suszone - co kto lubi) siekamy, dodajemy odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodajemy do ciasta.

Mieszamy, przekładamy do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

Pieczemy w rozgrzanym  piekarniku przez 1 godz. i 10 minut (bez termoobiegu), z termoobiegiem czas pieczenia to  około 1 godz.

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 15/06/2024 07:24
Reklama

Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do