
To jedna z tych pyszności, których nie może zabraknąć na świątecznym stole, ale świetnie nada się też do kawy o dowolnej porze roku. A jak przygotować keks?
1 kostka masła
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
5 jajek
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka z cytryny
400 g bakalii
2 łyżki ciemnego rumu
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka, sól i skórkę z cytryny.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy jajecznej - cały czas ucierając.
Rodzynki moczymy w 1/3 szklanki gorącej wody, dodajemy rum.
Pozostałe bakalie (np. orzechy włoskie, skórkę pomarańczowa, owoce kandyzowane lub suszone - co kto lubi) siekamy, dodajemy odsączone rodzynki, odrobinę mąki (by bakalie nie opadły na dno podczas pieczenia) i wszystko dodajemy do ciasta.
Mieszamy, przekładamy do formy keksowej (10 na 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 1 godz. i 10 minut (bez termoobiegu), z termoobiegiem czas pieczenia to około 1 godz.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!