
Składniki:
- 5 jajek
- 250 g margaryny
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
-5 łyżek mleka
- kilka kropel aromatu rumowego
- 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- 200 g posiekanych orzechów, rodzynek, suszonych moreli
Lukier:
- 3 łyżki soku z cytryny
- szklanka cukru pudru
- bakalie do dekoracji
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat. Dokładnie mieszamy.
Bakalie sparzamy, odsączamy i obtaczamy w łyżce mąki (co zapobiegnie ich opadaniu na dno ciasta), dodajemy do ciasta. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą i bakaliami.
Do podłużnej formy na keks (o dł. 40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy.
Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Powstałym lukrem polewamy keks i obsypujemy pokrojonymi bakaliami.
Smacznego!
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!