Reklama

"Świąteczny keks"- ciasto pełne orzechów i kandyzowanych owoców

12/12/2022 12:13

Składniki:

- 5 jajek

- 250 g margaryny

- 2 szklanki mąki

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

-5 łyżek mleka

- kilka kropel aromatu rumowego

- 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej

- 200 g posiekanych orzechów, rodzynek, suszonych moreli

Lukier:

- 3 łyżki soku z cytryny

- szklanka cukru pudru

- bakalie do dekoracji

Wykonanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy  mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mleko i aromat. Dokładnie mieszamy.

Bakalie sparzamy, odsączamy i obtaczamy w łyżce mąki (co zapobiegnie ich opadaniu na dno ciasta), dodajemy do ciasta. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą i bakaliami.

Do podłużnej formy na keks (o dł. 40 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Pieczemy ok. 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy.

Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Powstałym lukrem polewamy keks i obsypujemy pokrojonymi bakaliami.

Smacznego!

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do