Reklama

Schab zapiekany z ziemniakami

11/05/2025 15:22

Składniki:

ok. 7o dkg schabu

6-7 ziemniaków

2 duże marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1 łyżeczka słodkiej papryki

gałązka rozmarynu

3-4  łyżki oliwy

tymianek

sól, pieprz czarny

opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek.

 

Przygotowanie:

Mięso kroimy  w kostkę o boku  ok 1,5 - 2cm, przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, słodką papryką, listkami rozmarynu i ostawiamy na czas przygotowania warzyw.

Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i  rozdrabniamy –ziemniaki kroimy w kostkę tej wielkości co mięso, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do warzyw. Do rękawa do pieczenia wkładamy mięso, warzywa i wszystko razem mieszamy. Rękaw związujemy z obu stron i nakłuwamy z wierzchu w kilku miejscach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 1 godziny w temp. 200°C.

Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

  Smacznego

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Aktualizacja: 11/05/2025 15:22
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do