
ok. 7o dkg schabu
6-7 ziemniaków
2 duże marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
gałązka rozmarynu
3-4 łyżki oliwy
tymianek
sól, pieprz czarny
opcjonalnie do podania: posiekany koperek, szczypiorek.
Mięso kroimy w kostkę o boku ok 1,5 - 2cm, przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, słodką papryką, listkami rozmarynu i ostawiamy na czas przygotowania warzyw.
Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i rozdrabniamy –ziemniaki kroimy w kostkę tej wielkości co mięso, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem. Czosnek kroimy w plastry i dodajemy do warzyw. Do rękawa do pieczenia wkładamy mięso, warzywa i wszystko razem mieszamy. Rękaw związujemy z obu stron i nakłuwamy z wierzchu w kilku miejscach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 1 godziny w temp. 200°C.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie