Reklama

Salceson na słodko- klasyk w słodkiej odsłonie

23/11/2024 10:25

Kto by pomyślał, że nazwa „salceson” może kojarzyć się z czymś tak słodkim i apetycznym! Ciasto o tej nazwie to prawdziwa perełka wśród domowych wypieków, uwielbiana za swoją prostotę, wilgotność i wyjątkowy smak. Mimo nietypowej nazwy, w rzeczywistości nie ma nic wspólnego z mięsnym specjałem – swoją nazwę zawdzięcza jedynie charakterystycznemu wyglądowi przypominającemu mozaikę.

Składniki:

5 jajek (w temp. pokojowej)

1 szklanka cukru

1 szklanka oleju

3 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

5 jabłek

garść orzechów

 

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Orzechy siekamy i dodajemy do jabłek. Jajka wybijamy – oddzielamy białka od żółtek. W misce przygotowujemy wszystkie sypkie składniki. Po godzinie do jabłek i orzechów dodajemy żółtka, olej i przygotowane wcześniej suche składniki - dokładnie mieszamy. Na koniec ubijamy pianę z białek i delikatnie dodajemy do ciasta. Tak wymieszaną masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 180℃ około 45 min. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto „salceson” to świetny wybór, gdy masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a większość składników prawdopodobnie znajdziesz w swojej kuchni. Jego wilgotna konsystencja i połączenie jabłek, przypraw korzennych sprawiają, że jest to idealny deser na jesienne i zimowe popołudnia.

Smacznego!

 

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo reportergazeta.pl




Reklama
Wróć do