
Jeśli szukasz pomysłu na szybki, a jednocześnie efektowny posiłek, sałatka z makaronem, szpinakiem i suszonymi pomidorami to strzał w dziesiątkę. Łączy w sobie świeżość warzyw, kremową konsystencję makaronu oraz intensywny smak suszonych pomidorów, co czyni ją idealnym wyborem zarówno na codzienny obiad, jak i elegancką kolację.
300 g makaronu kokardki
150 g świeżych liści szpinaku (szpinak baby)
100 g suszonych pomidorów z oliwy
1 mała czerwona cebulka
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 spore ząbki zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka miodu
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
4 łyżki nasion słonecznika lub innych ulubionych orzechów
Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente. Odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam na bok.
Liście szpinaku myję i odstawiam na durszlaku do osuszenia. Wyjęte z oleju pomidory kroję w paski, a cebulkę drobno siekam. Szpinak również kroję w paski.
Ziarna słonecznika podprażam na suchej patelni bez tłuszczu do zrumienienia.
Sos: W słoiczku umieszczam wszystkie składniki sosu, zakręcam szczelnie i potrząsam naczyniem, aż wszystko ładnie się połączy.
Do miski przekładam ugotowany makaron, pokrojony szpinak, suszone pomidory i cebulkę. Całość polewam sosem i posypuję prażonym słonecznikiem.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie