
Naleśniki szpinakowe
70 g szpinaku
1 szklanka mleka
0,75 szklanki wody mineralnej
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka
3 łyżki oleju lub masła
Nadzienie
300 g puszystego serka twarogowego
3 mniejsze papryki
0,5 ogórka szklarniowego
1 mała puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
2 łyżki posiekanego koperku
0,5 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka oregano
Naleśniki szpinakowe
Do garnka lub na patelnię wkładamy umyty i osuszony szpinak. Mieszając podgrzewamy aż szpinak zwiędnie.
Przekładamy go do pojemnika blendera, wlewamy mleko i dokładnie miksujemy.
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, mleko ze zmiksowanym szpinakiem oraz wodę. Miksujemy (zwykłym mikserem) na jednolite ciasto.
Dodajemy jajka oraz olej lub roztopione masło i ponownie miksujemy na jednolite ciasto.
Dobrze rozgrzewamy patelnię naleśnikową, zmniejszamy ogień do średniego, wlewamy porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzamy je po całej patelni. Z tej ilości ciasta otrzymamy ok. 4 grubsze naleśniki.
Smażymy aż ciasto się zetnie i będzie zrumienione od spodu, oraz aż będzie można przewrócić naleśnik na drugą stronę, za pomocą szerokiej łopatki. Powtarzamy smażenie z drugiej strony, następnie zdejmujemy na talerz. Smażymy pozostałe naleśniki. Studzimy i schładzamy przed przełożeniem nadzieniem. Można przygotować dzień wcześniej.
Paprykę i obranego ogórka kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odcedzamy. Szczypiorek i koperek siekamy, łączymy z serkiem, doprawiamy pieprzem i oregano.
Rozprowadzamy nadzienie na 4 naleśnikach, zawijamy w roladki. Na tym etapie można zawinąć roladki w folię spożywczą i wstawić do lodówki, do czasu pokrojenia i podania. Można też od razu pokroić i ułożyć na półmisku.
Wskazówki
Nadzienie można modyfikować. Zieloną paprykę można pominąć i dodać np. 1 awokado.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie